
A casa nostra, com en moltes llars catalanes, l’arribada del Tió és una tradició que esperem amb ganes. Veure com els ulls dels nostres infants brillen d’emoció davant aquest tronc màgic pot ser un dels moments més esperats de l’any. Però, què passa quan aquesta màgia es barreja amb la por? Aquesta és una situació que hem viscut amb el meu fill gran: un nen que es desfeia d’emoció esperant el Tió, però que un cop ha arribat, és incapaç d’anar a dormir si el Tió està sota l’arbre. Quan s’acaba el dia, li fa por la seva presència.
Si a casa també has notat aquesta barreja d’emocions amb el Tió, els Reis o el Pare Noel, vull compartir-te algunes claus que m’han ajudat a entendre i gestionar aquesta situació des d’una mirada respectuosa i empàtica.
Comencem pel començament: Per què pot fer por el Tió?
Tot i que per a nosaltres aquestes figures són amigables i festives, per a un infant petit poden ser una experiència aclaparadora. Algunes de les causes més comunes són:
Manca de comprensió del simbolisme: Per a nosaltres, el Tió és un element màgic. Però per a una criatura, segons l’edat que tingui, és quelcom molt desconegut que fa respecte. al cap i a la fi és un tronc “amb cara” que menja quan ningú el veu i "caga regals". Tot això és un còctel d’incertesa que no tots els infants accepten bé.
Sobreestimulació emocional: Les llums de Nadal, la decoració de tot arreu (casa, botigues, carrer) l’expectativa dels regals, l’ambient de festa, poden sobrecarregar la canalla, especialment si són sensibles.
Por al desconegut: Lligat al primer punt, els infants tenen una imaginació molt viva i sovint el que no entenen els pot semblar amenaçador.
Què podem fer per acompanyar-los?
La clau és recordar que aquestes emocions són legítimes i normals, i que la nostra resposta pot marcar la diferència perquè les tradicions de les festes siguin una experiència positiva. Aquí tens algunes idees que a nosaltres ens han funcionat:
1. Validar les seves emocions
Si el teu fill o filla et diu que té por, evita frases com "No passa res, no tinguis por". En lloc d’això, pots provar amb: “Entenc que et fa una mica de por, és normal. Què podem fer perquè et sentis millor i estiguis més tranquil?”. Això li dona seguretat i li mostra que escoltes els seus sentiments.
En el meu cas, quan vaig formular aquesta pregunta amb el meu fill, ell mateix va trobar la solució i em va dir “Que el Tió dormi fora al pati” Ell mateix va fer la reflexió i tot sol va arribar a la conclusió de què necessitava per tal de no tenir por.
2. Explicar i normalitzar
Comptem amb una gran varietat de contes que ens poden ser grans aliats per parlar de la por o inclús per conèixer la història del Tió.
3. Ser flexible i fer-nos les coses fàcils.
No cal forçar res. El Tió ha de ser una cosa bonica i màgica per tots i totes, no hi ha cap necessitat de passar-ho malament. Si per la criatura, la presència del Tió a casa ha de ser un problema, el Tió pot desaparèixer pel mateix lloc on ha vingut i ja ho tornarem a provar en una altra ocasió.
Normalment, aquestes pors són pròpies dels primers anys en què tenen consciència del que està passant, quan es van fent més grans la por ja desapareix i dona pas a la màgia i la il·lusió.
5. Respectar els seus ritmes
Cada infant és diferent, i no passa res si aquest any el Tió o els Reis no són el centre de l’experiència. Potser és moment de fer altres activitats relacionades amb Nadal. La màgia de les festes és molt més que un únic ritual.
El secret està en el com, no en el què
Una de les coses que he après és que no cal que les Festes siguin perfectes ni segueixin el guió tradicional per ser màgiques. Els nostres fills i filles ens demanen autenticitat i comprensió, no volen una posada en escena de conte de fades.
La pressió social ens porta a fer calendaris d’advent originals i preciosos o inclús hi ha cases on també reben la visita de l’elf i cada dia fa una entremaliadura. Si tu, com jo, ets de les que aquest any la vida no t’ha donat per més i només hi ha l’arbre al menjador de casa, repeteix-te que “està molt bé així” i si a més a més et trobes amb un Tió que fa més por que il·lusió, recorda que no estàs sola.
Amb paciència, amor i una mica d’empatia, pots convertir aquest moment en una oportunitat per connectar encara més amb els teus infants i treballar l’emoció de la por des de la calma i el respecte.
I tu, com gestiones les emocions que afloren durant les Festes?
Comments