top of page

Com ajudar els infants a gestionar les emocions després d'una Catàstrofe




Aquests dies són difícils per a molts de nosaltres. La catàstrofe a València ens ha commogut profundament: veiem imatges a les notícies, escoltem històries colpidores i sentim una barreja d'emocions que pot ser difícil de processar.


És normal que sentim tristesa, preocupació i fins i tot ansietat en moments així. I si nosaltres, com a adults, ens sentim aquest malestar, els infants també poden notar que alguna cosa no va bé, encara que no entenguin la situació del tot.


Per això, és molt important prendre’ns un moment per gestionar aquestes emocions, i també per poder parlar amb les criatures de manera clara i tranquil·la.


Aquí teniu algunes idees per afrontar aquest moment emocional i per ajudar a les criatures  a sentir-se segurs i a entendre una mica millor el que passa al món.


Sigues conscient de les teves emocions.


És el primer pas. Abans de poder parlar amb els infants, és essencial que et donis permís per sentir el que sents. El xoc, la tristesa o la preocupació són reaccions totalment normals davant d'una situació com aquesta, i reconèixer-les ens ajuda a processar-les.


Pren-te uns minuts per pensar com t’afecta aquesta notícia i així podràs abordar-ho amb la canalla de manera serena i clara.


Parla amb honestedat i amb paraules senzilles

Els infants són molt receptius i sovint perceben que alguna cosa no va bé simplement observant els adults (si, fins i tot el nadons).


Sentir en l’ambient i en l’actitud dels seus referents quelcom diferent els pot crear confusió o fins i tot inseguretat.


Explica la situació als teus fills i filles amb paraules senzilles i adaptades a la seva edat per tal que ho puguin entendre.


Per exemple, podem dir-los: "A València ha plogut moltíssim, i això ha fet que algunes persones hagin perdut coses importants o s'hagin espantat. Nosaltres estem bé, però ens sentim tristos perquè sabem que hi ha persones que no estan tan bé." 


Això els ajuda a entendre que alguna cosa difícil ha passat, però que ells estan segurs i bé.


Obrir espai per les seves preguntes i emocions

Segons l’edat que tinguin les teves criatures, és possible que tinguin preguntes o inquietuds, és important que se tinguin un espai segur i de confort per expressar-les. Li pots preguntar  com se sent o si té algun dubte sobre el que han sentit o vist. 


Si ells mateixos tenen por o es mostren preocupats, pots validar els seus sentiments, dient coses com: "És normal que et sentis així, aquesta notícia és molt  trista, però jo estic aquí per tot el que necessitis." 


D’aquesta manera valides les seves emocions i li estas donant el lloc i la importancia que tenen.


Intenta mantenir les rutines, això li aportarà seguretat.

Els infants troben estabilitat en les rutines, i en moments d’incertesa o notícies impactants, aquesta rutina els proporciona un punt d'anclatge. Continuar amb els horaris de sempre, les activitats de joc, els àpats i les estones de descans, els dona la seguretat que necessiten.


Això no vol dir que ignorin el que passa, però els permet sentir que tot continua funcionant al seu voltant i que no hi ha motiu per tenir por.


Moment d’aprenentatges i agraïments. 

Davant d’una situació així, és una bona oportunitat per parlar d’emocions com l’empatia i la solidaritat. Podem explicar que quan altres persones passen per moments difícils, nosaltres també ens sentim tristos, però que també podem fer coses per ajudar, com enviar els nostres millors desitjos, fer algun donatiu o simplement parlar amb afecte de les persones que ho estan passant malament.


Això ajuda la canalla a desenvolupar un sentit de responsabilitat i compassió pels altres.


També és una bona oportunitat per agraïr la sort que tenim i prendre consciència de tot el què ens envolta i no ens falta. L'agraïment és un bon exercici que pots fer amb els teves criatures cada dia tinguin l’edat que tinguin.


Limita l'exposició a les notícies

Les notícies són necessàries per estar informats, però en casos com aquest, veure-les constantment pot generar-nos més ansietat. Cuida’t tu i limita tot el que et causi una remoguda massa gran.


Si tens les criatures a prop, procura no tenir la televisió encesa per evitar imatges impactants.


Recorda que els infants son el que fem

Has de tenir present que els infants observen com nosaltres reaccionem davant les emocions. Si nosaltres ens mostrem compassius, tranquils i oberts a parlar dels nostres sentiments de manera natural, ells aprendran a gestionar també els seus sentiments d’aquesta manera.


Això no significa que haguem d’estar sempre "perfectament" tranquils; si ens veuen emocionats o preocupats, també els estem ensenyant que és normal tenir aquestes emocions i que poden expressar-les amb confiança.


Aquesta situació és difícil per a tots i totes, però amb petites accions podem ajudar a les criatures a processar aquests moments amb serenitat i empatia.


Si ens cuidem nosaltres mateixes i obrim espais de comunicació a casa, estarem fent un gran pas perquè els nostres fills i filles  se sentin segurs i aprenguin a gestionar les emocions davant les notícies complicades.


Gràcies per ser-hi, families💙



 
 
 

Comments


bottom of page